De trouwgelofte: De do’s en don’ts

Het moment waarop iedereen gewacht heeft is bijna daar. Het bruidspaar staat klaar om elkaar voor eeuwig trouw te beloven en elkaar als man en vrouw te benoemen. Maar allereerst is er de mogelijkheid om een trouwgelofte uit te spreken. Op je eigen manier kun je in een trouwgelofte uitspreken wat de persoon die voor je neus staat zo bijzonder maakt dat je de rest van je leven met degene wilt delen. Waarom is jouw partner zo lief, leuk, onweerstaanbaar, knap en meelevend? Een trouwgelofte is dus de perfecte mogelijkheid om jouw partner in het zonnetje te zetten. Als beide partijen een trouwgelofte hebben uitgesproken, is het moment daar om elkaar het ja-woord te geven.

De tekst

Er zijn heel veel manieren om het schrijven van een trouwgelofte aan te vliegen. Volg hierbij vooral je gevoel, want een trouwgelofte is bovenal heel persoonlijk. Er zijn dus moeilijk algemene normen aan te verbinden. Je kunt zelf een trouwgelofte schrijven. Dit is zeker aan te raden als je enigszins met een pen overweg kunt, maar zo niet is dit ook geen drama en kun je de hulp inschakelen van de trouwambtenaar. Een dergelijke ambtenaar heeft volop ervaring met trouwgeloftes en weet je prima in het proces te begeleiden. Maar vergeet nooit dat de trouwgelofte uiterst persoonlijk is. Alleen jij kent jouw partner goed genoeg om te weten wat hem zo bijzonder maakt.

Gebruik humor

Humor gebruiken is zeker een do en geen don’t, mits het bij jullie als stel past. Vraag jezelf altijd af wat jullie als echtpaar uniek maakt. Hier kun je leuk grapjes over maken bij het altaar. Het is belangrijk je trouwgelofte goed voor te bereiden. Mocht er spontaan een leuke grap bij je te binnen schieten moet je deze grap zeker maken, maar beter nog is de grappen voor te bereiden. Alleen zo bereik je een maximaal resultaat.

Begin niet te laat

Een avond van tevoren aan je trouwgelofte beginnen is absoluut een don’t, hoeveel slechte romantische komedies je ook niet van het tegendeel willen overtuigen. Je hebt maar een keer de kans in je leven (als het goed is ..) om een trouwgelofte uit te spreken. Het is dus echt zonde om hier zo laat mee te beginnen. Begin op tijd met het schrijven van de trouwgelofte zodat je hem helemaal perfect kunt maken. Alleen zo kom je tot de beste trouwgelofte. Niks staat stommer dan met je mond vol tanden staan voor het altaar. Dit is ook zeker niet leuk voor je partner, want mensen verheugen zich vaak erg op dit moment.

Overleg

Overleg met je partner wat jullie van een trouwgelofte verwachten. Verraad hierbij niet welke woorden je gaat gebruiken, welke grapjes je gaat maken en welke complimenten je gaat maken. Het is wel goed om duidelijke afspraken te maken over hoe lang de trouwgelofte is. Het wordt een beetje ongemakkelijk als de ene partij na tien seconden klaar is, terwijl de andere partij een half uur aan het woord is. Communicatie is dus erg belangrijk.

Oefenen baart kunst

Ongeoefend voor het altaar staan is een don’t. Je kunt de trouwgelofte van A tot Z in je hoofd hebben zitten, als je hem nog nooit hardop hebt geoefend, zal hij nog steeds niet overtuigend gaan klinken. Net als bij een presentatie op de middelbare school is het bij een trouwgelofte van belang dat je hem oefent. Oefenen baart namelijk kunst. Het is erg spannend om een trouwgelofte uit te spreken, niet ten minste omdat je je ziel enorm blootlegt. Je gaat iets ontzettend intiems delen met het publiek, zoals de eerste ontmoeting met de liefde van je leven.

Voorbeelden

Een prachtig voorbeeld van een trouwgelofte is te verklaren iemands partner te zijn om samen Jezus Christus te kunnen dienen. Samen kun je groeien als mens en meer op Christus gaan lijken. Misschien kun je inspiratie putten uit de Bijbel voor je trouwgelofte. De taal van de Bijbel is prachtig en gelaagd en leent zich uiteraard uitstekend voor bruiloften. Maar ook de eerste date of de eerste vakantie samen kan een goede bron zijn voor perfecte geloftes. Jullie geloftes spreken jullie uit naar elkaar en is vanuit jezelf dus als je het gevoel hebt om een bepaalde situatie of citaat aan te halen, doe dat dan ook. Het is jullie trouwerij!

Alle tips op een rijtje

Het is dus belangrijk om niet te laat te beginnen met het schrijven van de trouwgelofte. Maak een paar grapjes, want zonder humor is een trouwgelofte niet compleet. Zorg ervoor dat er duidelijkheid bestaat tussen jou en je partner over de lengte van de trouwgelofte en vergeet niet de trouwgelofte hardop te oefenen. Als je de trouwgelofte tot slot aanvult met religieuze beeldspraak, is het recept voor een fantastische trouwgelofte compleet en kan er echt niets meer misgaan. Combineer al deze elementen voor de perfecte trouwgelofte die vastgelegd wordt in de perfecte trouwfilm!

Ontvang mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ontvang mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van leuk nieuws en updates over mijn projecten.

Oops! There was an error sending the email, please try again.

Awesome! Now check your inbox and click the link to confirm your subscription.